3D model


Pretvorenie akéhokoľvek modelu do reálneho sveta je možné v prípade, že model spĺňa parametre a kritériá dané technológiou 3D tlače a použitou tlačiarňou. Vo všeobecnosti sa jedná o nasledovné podmienky.
  • Formát modelu .stl alebo .obj
  • Veľkosť modelu v 3 osiach
  • Minimálna hrúbka steny
  • Minimálna veľkosť reprodukovateľného detailu
  • Bezchybnosť modelu

 

Rovnako ako počas konštrukcie prevodového mechanizmu musí dizajnér rozmýšľať nad vyrobiteľnosťou jednotlivých komponentov konvenčnou strojárskou výrobou, tak isto aj v prípade aditívnej výroby 3D tlačou je ideálne zohľadňovať tieto podmienky už pri dizajne v CAD systéme.
tiger
Optimalizácia procesu 3D tlače z hľadiska ceny a kvality výtlačkov sa vykonáva hľadaním správnych kompromisov medzi požiadavkami na výsledný model a nasledujúcimi parametrami.
Orientácia modelu počas trojrozmernej tlače na 3D tlačiarni.
  • Umiestnenie modelu na vyhrievanej plošine
  • Výška vrstvy / Hladkosť povrchu modelu
  • Výplň modelu
  • Detailnosť modelu
  • Materiálové požiadavky

3D programy

Asi každý pozná túto skvelú online utilitu. Nakreslíte tu takmer všetko, ale pre naozaj veľké projekty, treba rátať aj s príplatkom. Výhodou je priamy výstup dát do formátu .stl.
Prejsť na www.sketchup.com
Jednoduchá 3D modelovacia online aplikácia, v ktorej sa dá nájsť aj množstvo hotových modelov vytvorených jej užívateľmi.
Prejsť na tinkercad.com
Open-source grafický systém s obrovskými možnosťami a to všetko zdarma.
Prejsť na www.blender.org
3D grafický systém zdarma, ktorý sa skladá z rôznych modulov pre elektroniku, umenie, 3D tlač, atď… Nachádza sa tu tiež veľké množstvo 3D modelov na stiahnutie zdarma.
Prejsť na www.123dapp.com

3D knižnice

Jedna z najpopulárnejších stránok s obrovským množstvom voľne dostupných 3D modelov pripravených na 3D tlač.
Prejsť na www.thingiverse.com
Stránka na ktorej nájdete prevažne modely konštrukčného charakteru. Nie všetky model sa dajú stiahnuť vo formáte stl.
Prejsť na grabcad.com
Jednoduchá 3D modelovacia online aplikácia, v ktorej sa dá nájsť aj množstvo hotových modelov vytvorených jej užívateľmi.
Prejsť na tinkercad.com
Majú veľké množstvo neplatených ale aj platených modelov. Pre prioritné zobrazenie neplatených modelov filtrujte podľa „Lower prices“
Prejsť na www.turbosquid.com
Táto stránka ponúka množstvo modelov, ktoré sú z pravidla platené. Ak máte nejaké vlastné modely možete ich nahrať sem a po ich schválen možete stiahnuť rovnaké množstvo platených.
Prejsť na www.3dcadbrowser.com
Vyhľadávač 3D modelov. Ak hľadáte niečo špecifické zadajte názov do textového riadku. Vyhľadávač hľadá v niekoľkých knižniciach naraz.
Prejsť na www.yeggi.com
Raj pre konštruktérov, kde sa dá nájsť obrovské množstvo mechanických komponentov. Viac a 400 tisíc katalógov, 100 miliónov 2D a 3D súborov, ktoré sa dajú stiahnuť v rôznych formátoch a hlavne zdarma.
Prejsť na www.traceparts.com
Jedna z novších stránok kde sa tiež dajú nájsť pekné modely. Po vytvorení účtu možete zdarma stiahnuť 5 súborov, avšak po spätnom nahratí vašich výtvorov dostanete viac.
Prejsť na www.myminifactory.com

Nemáte 3D model alebo
máte špecifické podmienky pre Váš projekt?