Zvládne 3D tlač aj závit? [prípadová štúdia]


V poslednej dobe pomerne často kladená otázka, ktorá zaujíma technicky zdatné osoby zväčša zo strojárskeho a automobilového sektoru. Táto otázka je prirodzená, keďže skrutkové spoje patria medzi najrozšírenejší spôsob spájania súčiastok s nespornými výhodami ako je rozoberateľnosť, jednoduchosť použitia, pevnosť a životnosť spoja. Aditívna výroba technológiou FDM má svoje obmedzenia, ale taktiež prináša nové možnosti, ktoré konvenčná výroba neponúka. Poďme sa teda pozrieť bližšie na túto problematiku a rozoberme si jednotlivé možnosti vytvorenia skrutkového spoja za pomoci 3D tlače.

DSC_4338

Vkladanie 6-hranných matíc počas tlače

 

Najviac osvedčená metóda vytvárania vnútorného závitu akýchkoľvek rozmerov. Princíp je jednoduchý. Model súčiastky obsahuje 6-hranné dutiny o vonkajších rozmeroch matice. Softvérovo zadefinované prerušenie tlače umožní vloženie matíc, ktoré sú po opätovnom spustení tlače zaliate do vnútorných priestorov modelu. Vrchná strana matice musí byť natretá zmesou plastu a acetónu pre dosiahnutie dostatočnej adhézie prvej vrstvy plastu na kovovom tele matice.

Pic_nut_text

Vkladanie mosadzných závitových vložiek

 

Metóda zatavenia mosadzných závitových vložiek do termoplastov pôsobením tepla a tlaku, používaná najmä pri klasickej výrobe plastových dielov vstrekovaním. Do prípravku pre zabezpečenie vertikálneho priamočiareho pohybu so prichytí cínovacia pištoľ s horúcim hrotom, ktorý nahrieva mosadznú vložku. Pôsobením tlaku vložka vniká do roztaveného materiálu v priebehu okamžiku.

Pic_insert_text

Rezanie závitu závitníkmi

 

Vytváranie vnútorného závitu trieskovým obrábaním za pomoci závitníkov. Táto metóda je používaná hlavne pri kovoch a vyžaduje značnú dávku trpezlivosti a šikovnosti. Pri 3D tlačených plastových dieloch je vhodné dieru pred rezaním závitu vyvŕtať, aby sa dosiahla jej presnosť a hladkosť.

Pic_zavinik_text1

Rezanie závitu samo-reznou skrutkou

 

V tomto prípade nie je cieľom vytvoriť vnútorný závit, ktorý dovoľuje opätovné použitie, ale iba vytvorenie pevného skrutkového spoja. Avšak pri použití špeciálnych samo-rezných skrutiek do plastu môžeme aj tento spoj považovať za rozoberateľný.

Pic_hole_text1

Priama 3D tlač závitu

 

Je teda možné priamo vytlačiť závit? Odpoveď na túto otázku je ÁNO. S tlačiarňou Zortrax M200 sa nám podarilo vytlačiť vonkajší a vnútorný závit M8 v úžasnej kvalite 90 mikrónov. Prakticky sa dá vytlačiť akýkoľvek typ závitu na priemere 6mm a viac. Podmienkou je však vytvorenie závitu v CAD systéme.

Závit 3D tlačiareň

marec 17, 2015
Tím Go3D.sk